Faktorer som avgör priset för en flytt

Det är numera inte ovanligt att man tar in offerter från olika flyttfirmor innan man lämnar sin gamla bostad. Det har visserligen förekommit under viss utsträckning i mycket lång tid, men än mer populärt har det blivit sedan RUT även kom att innefatta just dessa tjänster. Det blir helt enkelt prisvärt i många lägen för den enskilde konsumenten. Med det sagt kan priserna för en flytt variera kraftigt – och det beror på flera olika faktorer.

Särskilda behov

En del flyttar kräver särskild utrustning eller erfarenhet. Om du till exempel ska flytta ett tungt kassaskåp eller en flygel är det något som kräver mankraft och bärsele, vilket givetvis kostar lite extra. Ett misstag en del gör är att inte vara tydliga med det här från början. Om flyttgubbarna får reda på att ett piano ska flyttas först när de väl är på plats, kan en extra kostnad behöva tas ut. Om man inte har avtalat det här sedan innan blir det säkerligen dyrare. Det kanske till och med kan ingå, som en del i en av förhandling om en större flytt – bara man är ute i god tid.

Tidpunkt och tillfälle

En annan faktor som avgör priset som flyttfirmor tar är när och var. Om du tvunget måste flytta på helgen bör du räkna med att priserna blir lite dyrare. En firma vi tittar på listar sina priser med reservationen + 10 % på helger. Det här innefattar givetvis även röda dagar för en flyttfirma. En annan faktor som ofta glöms bort är prisskillnaderna mellan storstäder och mindre städer. I större städer är det generellt lite dyrare. Det här gäller inte bara för flyttfirmor – utan de allra flesta aktörer som säljer tjänster.

Storleken på bohaget

Det här är självklart, men storleken på bohaget har naturligtvis en stor inverkan på det slutliga priset. Det handlar inte bara om storleken på alla saker tillsammans, utan även om vissa saker är så pass stora att en större bil krävs för transporten. Vilken bil flyttfirman måste använda för jobbet är en ganska stor prisfaktor i sig.

Det är viktigt att du är tydlig med storleken på flytten när du tar in offerter från olika flyttfirmor. Om inte, kan de inte ge dig en särskilt väl uppskattat offert. Ofta brukar man tala i termer som ”fem personer ur en tvåplansvilla” eller ”15 personer från ett kontor”. De kan då göra en uppskattning på bohaget och ge dig en så precis offert som möjligt.