Prao – en väg till jobb

Många satsar på en lång utbildning för att få ett jobb de vill ha. Det här passar vissa – men inte alla. En del vill komma snabbare ut i arbetslivet och kanske arbeta med någonting som är mer fysiskt, snarare än stillasittande, vilket många akademiska arbeten tenderar att vara (med det inte sagt att samtliga jobb som fås genom en lång utbildning inte är rörliga). En god väg för den som vill komma ut tidigt i arbetslivet är genom att praktisera. Du får då utbildning, goda anställningsmöjligheter och relevant arbetslivserfarenhet samtidigt.

Praktiskt

Något som många uppskattar med prao är att det är praktiskt. Man har en stor valfrihet gällande vilken typ av jobb man vill göra – men en betydande del av dem är fysiska och inte särskilt teoretiska. Till exempel är det möjligt runt till olika flyttfirmor för att höra om en praktikplats. Förutom utbildning och praktisk arbetslivserfarenhet får du också god träning på köpet.

 

I början av en praktikplats kan det kännas ganska tufft. Det gäller då att hålla ut tills man har lärt sig arbetet någorlunda. Kan man göra det, har man fått en snabb väg in till arbetslivet, och förhoppningsvis också till en arbetsplats man är nöjd med.

Även prao är bra i CV:et

Om du sedan tidigare har ett tunt CV behöver du inte misströsta om arbetsgivaren som ger dig en praktikplats inte sedan ger dig ett jobb. Att ha gjort praktik under en period öppnar för andra möjligheter och gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Ponera att du praoar hos en flyttfirma men sedan inte får fast anställning – då finns det flera andra flyttfirmor att höra av sig till. Även om praktiken var under en relativt kort period, är erfarenheten ändå meriterande. Just flyttfirmor anställer ibland personer utan erfarenhet. Är du erfaren kan du således slå stora delar av konkurrensen.

Räcker inte alltid

Samtidigt är det viktigt att känna till att prao inte räcker för alla arbeten, men är nästan alltid en god start. Exemplet ovan om flyttfirmor fungerar bra, eftersom det inte krävs något särskilt certifikat för att sälja flyttjänster. Om du däremot vill jobba som till exempel rörmokare, krävs att du avlägger ett branschprov för att bli certifierad. Dock kan en praktikplats hos ett privat företag vara den utbildning du behöver för att faktiskt klara av provet. Även om man har gått inriktning VVS på gymnasiet, behöver man fortfarande göra tid som lärling.

You may also like...